Oldal kiválasztása

Miről fog szólni az influencer marketing 2019-ben?

Az előző, influencer marketing múltját, jelenét és jövőjét összefoglaló cikkem végén ejtettem pár szót az influencer marketing (várható) jövőjéről, szerettem volna konkrétabb jóslatokkal előállni – így született meg ez a cikk, amiben 6 trendet, előrejelzést fogalmazok meg a 2019-es évre.

Az biztos, hogy az influencer marketing sokat fejlődött az elmúlt években. Úgy fest a helyzet, hogy már legalább a nagyobb márkák elkezdték megérteni és használni, mint marketingkommunikációs eszközt és a tartalommarketing-tervük egyfajta kiegészítéseként tekintenek rá.

Bár a fake followerek és a titkos együttműködések szítottak némi vihart, az összképen ez semmit sem változtat – az influencer marketing növekedése szinte megállíthatatlan.

Vágjunk is bele, íme…

6 jóslat az influencer marketing 2019-es évéről!

Ez már rég nem (csak) a követők számáról szól!

Az influencereket a követőbázosuk mérete szerint a legegyszerűbb csoportosítani. A szakma 4 kategóriát állapít meg: nano-, micro-, macro- és megainfluencer.

Hogy pontosan mi mit jelent és hány követőt takar, az egy másik mese – ez egy kollektív egyet nem értés tárgyát képező téma a szakmai berkekben is.

Számunkra a lényeg az, hogy a nano- és microinfluencerek azok az influencerek, akik nem az óriási tömeghez, hanem a specifikus (általában egy-egy téma köré gyűlt) közösségükhoz szólnak. Jellemzőjük a kisebb követőszám, az alacsonyabb elérés és a magasabb hitelesség.

Jogosan érezheted úgy, hogy a nano- és microinfluencerek nem fognak tudni elég nagy hatást elérni – mivelhogy “nincs is elég követőjük”, de az igazság az, hogy gyakran az ő segítségükkel lehet a leghatékonyabban kihangsúlyozni egy-egy márka, termék előnyeit.

Az igazi hangsúly az influencerek kiválasztásán van. Ha sikerül a célpiacodhoz leginkább passzoló nano- és/vagy microinfluencereket megtalálni, akkor nyert ügyed van.

Tény, hogy egy macro- vagy megainfluencer többször annyi ember szeme elé oda tudja tenni a márkád, de nekik (pont a nagy tömeg miatt, akikhez szólnak), sokkal kevésbé képesek valóban befolyásolni a követőbázisukat – ráadásul sokkal drágábbak is.

A márkáknak muszáj lesz figyelniük arra, hogy megfelelően kiegyensúlyozzák a nano- és microinfluencerek magasabb hitelességét a macro- és megainfluencerek kiemelkedően magas elérési számadataival.

Egy biztos: baromi érdekes lesz végignézni, hogy a brandek milyen koncepció mellett teszik le a voksukat!

Ideje hosszútávon gondolkodni!

Eddig széles körben elfogadott volt, hogy a márkák leginkább kampányszerűen terveznek az influencerekkel. A folyamat eddig körülbelül úgy nézett ki, hogy

  1. Megszületik a kampányötlet
  2. Megkeresik a kampányhoz leginkább illő influencert
  3. A megegyezés szerint, az elkészítik a kampányt
  4. Az influencer megkapja a fizettségét
  5. A márka (remélhetőleg) méri az eredményeket és kezdődik előről a folyamat.

Ez viszonylagosan egy jól működő rendszer volt, de az influencer marketing egyre szélesebb körű elterjedésével exponenciálisan megnőtt a veszélye annak, hogy az influencerek elkezdenek válogatni a különböző ajánlatok közül és előre megtöltik a naptárjaikat – így könnyen hoppon maradhat az a rövidtávban gondolkodó márka, aki csak és kizárólag kampányszerűen, alkalmanként dolgozik velük.

Nincs mese, eljött a hosszútávú együttműködések ideje!

Ha egy influencer folyamatosan, több kampányon átívelően támogat egy brandet, kifelé annál inkább válik természetessé és elfogadottá az együttműködésük – hiszen ez azt az üzenetet is sugározza a követőbázis felé, hogy nem csak azért a pár tízezer forintért dolgozik velük már hónapok, évek óta, hanem mert tényleg hisz a víziójukban.

A márkák szempontjából az állandó influencer-bázissal való együttműködés két dolgot jelent: folytonosságot és biztonságot. Tudják, hogy számíthatnak rá és azt is, hogy nem fog “átpártolni” és konkurenciához csak azért, mert többet fizetnek, igazából jobban szimpatizál velük stb…

Dr. Netrefel már hónapok óta oktatja Nessaj közösségét az internet megfelelő használatáról

Remek példa erre Nessaj és a UPC közös gyermeke, Doktor Netrefel.

A koncepció egyszerű: az együttműködés keretein belül, Nessaj vicces-szórakoztató, mégis tanulságos és hasznos videókat készít az internet felelősségteljes használatáról.

Ezek a videók nekem amúgy a személyes kedvenceim, az egyik legékesebb példája a kreatív szponzorációs együttműködéseknek, hiszen mindenki abszolút nyertes: a megtekintő tanul, de közben mégis szórakozik, a készítő a szponzorált tartalmával komoly értéket teremt (ami valljuk be, legalább egymást közt: ritka) és a márka hírneve is épül – egy ilyen klassz kampánnyal kapcsolják össze a nevét.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen típusú hosszátávú együttműködés rengeteg teret enged a kommunikáció tökéletesítésének. El lehet kezdeni különböző tartalomtípusokat tesztelni, folyamatosan optimalizálva az kooperációt.

Videók, videók, videók!

Nem is volt olyan túl rég, hogy szó szerint rettegésben tartottak minket a videók… lassú internetkapcsolat, pixeles és akadozó videók… szerintem mind tudjátok miről beszélek.

A technológia gyors fejlődésének hála (God Bless the 4G!) ma már abszolút nem okoz kihívást egy-egy YouTube-videó még a legolcsóbb okostelefonokon sem.

Videós Tartalom
Forrás: Unsplash

Az összes nagy social media platform jól megértette és remekül reagálta le a változást. A YouTube természetesen a születése óta eléggé videó-fókuszú, de a piac többi nagy szereplője – a Facebook, az Instagram, a Twitter és még a LinkedIn is látványos lépéseket tett a videós tartalmak meghonosítására.

Bár talán a legjobb példa még sem ezek a “klasszikus” közösségi oldalak. A YouTube nyilván uralja ezt a szegmenst, de szerintem ami még ezeknél is jobban mutatja a videós tartalom terjedését az a Twitch elterjedése.

Az Amazon tulajdonában lévő videójáték-közvetítéssel foglalkozó weboldal mára az internet egyik leglátogatottabb oldala lett – a SimilarWeb adatai szerint, 2019 januárjában több, mint 910 millióan látogatták meg.

Forrás: SimilarWeb

Bárki, aki új okostelefont vásárol, tulajdonképpen egy új videókamerát is vásárol vele – ezzel is több hitelt adva a Cisco azon jóslatának, miszerint 2022-re az adatforgalom 82%-át a videók fogják kitenni.

Valószínűsíthető, hogy a márkák, akik komolyan akarják venni az influencer marketinget, olyan együttműködéseket fognak keresni, ahol az influencer nem csak egy video-kompatibilis platformra gyárt minőségi tartalmat, hanem akár 2-3-ra is. Személyes véleményem, hogy az esetek jelentős többségében ez a YouTube-Instagram kombót fogja takarni – nem kérdés tehát, hogy 2019-ben a videós tartalom még az eddigieknél is fontosabbá válik.

Az Instagram továbbra is az influencer marketing melegágya marad!

Ironikus, hogy amíg a Facebook szenved és leszállóágban van, a tulajdonában lévő vizuális platform, az Instagram szárnyal és dinamikusabban növekszik, mint valaha!

2018 közepén átlépte a havi 1 milliárd aktív felhasználós álomhatárt, a népszerűsége töretlen, egyre több fiatal “tekinti otthonának” az Instát – függetlenül az anyacégtől.

Az Instagram nagyon jól ismerte fel a videós tartalom terjedését és annak fontosságát – nem véletlenül kaptuk sem az Instagram Stories, Instagram Live vagy az IGTV névre keresztelt szolgáltatásokat sem.

Az Instagram jelen pillanatban a fiatal generáció otthona. Imádják a vizuális természetét és azt, hogy egyesíti a legjobb elérhető funkciókat és egy tálcán szolgálja fel őket.

Ezt természetesen az is támogatja, hogy az influencerek előszeretettel használják ezt a platformot, köszönhetően az Insta fejlesztéseinek és törekvéseinek, amik a még könnyebb és még egyszerűbb használhatóságot célozzák.

Az IGTV népszerűsége drasztikusan nőni fog!

Az előbb már kifejtettem, hogy mennyire nagy szerepet fog játszani a videós tartalom ebben az évben. Bár vélhetően az összes platform nőni fog, én arra fogadnék, hogy az IGTV növekedése lesz a legdrasztikusabb.

Az Insta 2018 közepén mutatta be az IGTV-t (Instagram TV), mint “a saját YouTube-jukat.”

Rengeteg influencer, aki YouTube-on nagy követőtáborral rendelkezik, Instán is sikeres. Az Instagram ezzel a döntéssel azt célozta, hogy platformon belül tartsa őket és ne a YouTube-videókra küldjék át a követőiket, hanem az Instán belül maradva, az IGTV-re.

Jó eséllyel az IGTV az év legkockázatosabb ötlete volt – a felhasználók sem fogadták felhőtlen örömmel, már csak amiatt sem, mert IGTVre a megszokottal ellentétben, álló videót lehet csak feltölteni.

A fiozófiájuk szerint a legtöbb ember álló helyzetben tartja a telefonját, szóval a videókat is így kéne készíteni.

Ez elég erősen lekorlátozza egy-egy videó újrafelhasználásának a lehetőségét – hiszen ide kifejezetten álló helyzetben rögzített felvétel tölthető fel, amit már nem tudsz YouTube-on vagy egyéb platformokon is hasznosítani. Pont emiatt horizontális videót nem is tudsz feltölteni IGTV-re – egyszerűen rád szól, hogy ez nem jó ide és nem enged tovább.

Mindezek ellenére, én erősen hiszek abba, hogy az Instagram komoly erőforrásokat fog fordítani a platform népszerűbbé tételére és a nap végén sikerrel fog járni.

Az influencerek és a márkák több IGTV-exkluzív tartalmat fognak gyártani és egyfajta kiegészítésnek fogják használni az IGTV-t a Stories funkcióik mellé, hogy hosszabb, kifejtősebb, részletgazdagabb videókban oszthassák meg a véleményüket.

Kollektív háború indul a szellemkövetők ellen!

Influencer marketing berkeken belül 2018 egyik buzzword-je “szellemkövető” volt – ennek a jelenségnek a kezelése a szakma egyik legnagyobb kihívása.

A szellemkövetők (szellemek, szellemfelhasználók, leselkedők, fake followerek) fő ismertetőjegyei közé tartozik, hogy egyáltalán nem lépnek interakcióba az általuk követett felhasználók tartalmaikkal. Teljes inaktivitás a becenevük – nem kedvelnek, nem kommentelnek. Nem csinálnak semmit, csak vannak – legtöbbször a kívülről is látszó követőszám növelése céljából.

Ez nem más, mint a márkák szándékos megtévesztése – és ezt már sem ők, sem az Instagram nem tűri szó nélkül!

Az Unilever már amúgy is tisztázta, hogy soha nem fog olyan influencerrel dolgozni, akinél fennáll a harmadik féltól származó kamukövetőket toborzó alkalmazások segítségével megszerzett szellemlovasok (heh, ez tetszik, ezentúl így fogom hívni őket) veszélye. Ez egy olyan trend, amit valószínűleg több márka is követni fog.

Az Instagram is megteszi, amit a maga részéről megtehet – tavaly év végén aktívan elkezdte lefejezni a szellemlovasokat.

2019-ben a szellemlovas-hadseregek tudatos toborzása lesz a fakereszt azon influencerek sírján, akik elég meggondolatlanok és az organikus/félorganikus építkezés helyett a követővásárlás mellett teszik le a voksukat.

Összegezve…

  • A márkák sokkal jobban meg fogják gondolni, hogy kivel kötnek szerződéseket.
  • Akikkel megteszik, azokkal valószínűleg hosszútávon.
  • Az Instagram továbbra is az egyik fő platformja marad az influencer marketingnek
  • A transzparenciára való törekvés minden szempontból tovább fog nőni.

Amennyiben tetszett ez a bejegyzés, és szeretnél az elsők közt értesülni az új tartalmakról, kövess Instán, @akardosbalint néven találsz meg.